Adopteer een radio-ontvanger met jouw school, en ga samen met een wetenschapper op zoek naar meteoren!
|
Ben je leerkracht aardrijkskunde, wiskunde, fysica, chemie of STEM? Wil je je leerlingen op een unieke manier inspireren en boeien voor jouw vak? Dat kan via MOMSTER (MObile Meteor STation for Education & outReach): een boeiend burgerwetenschapsproject voor het onderwijs! Dit project is op maat van de derde graad secundair onderwijs gemaakt en leent zich als ideaal STEM-project in de klas.
Iedereen wetenschapper!
Elke dag komt ongeveer 100 ton meteoroïden - van stofdeeltjes tot soms grote rotsen - de atmosfeer van de aarde binnen. De meeste zijn te klein om vanaf de grond als meteoren (of vallende sterren) te worden gezien, maar ze kunnen worden opgespoord met behulp van radiotechnieken.
In MOMSTER gaan jouw leerlingen aan de slag als wetenschapper, door beelden met radiosignalen van meteoren te analyseren op de computer. Samen met jou onderzoeken ze op die manier het zonnestelsel, en meer specifiek het stof dat zich in ons zonnestelsel bevindt. De classificaties die de leerlingen uitvoeren op de website van Radio Meteor Zoo worden effectief gebruikt door wetenschappers van het BIRA-IASB om meer te weten te komen over meteoren!
Wat kan je verwachten?
- Vanaf 1 september 2021 kan je één van onze drie rondreizende radio-ontvangers gedurende enkele weken op jouw school hosten. De radio-ontvanger komt in een aluminium kist, die wij de 'MOMSTERbox' noemen, samen met een demonteerbare antenne om op je school te installeren.
- Een ‘educatief buffet’: een reeks lesmodules rond het thema meteoren en radio-astronomie zal gratis online beschikbaar gesteld worden. Dankzij dit concept met losse maar koppelbare modules kan je zelf kiezen hoeveel lesuren je wil besteden en welke leertopics je wil behandelen vertrekkende vanuit dit thema. Het interdisciplinaire karakter van ons aanbod laat je ook toe om andere vakleerkrachten bij het project te betrekken!
- Je leerlingen nemen gedurende minstens één lesuur deel aan het burgerwetenschapsproject Radio Meteor Zoo. Jullie werk draagt bij aan een echt wetenschappelijk onderzoek van het BIRA, en motiveert en inspireert jouw leerlingen!
Interesse?
Wil je graag meer weten over, of blijf je graag op de hoogte van ontwikkelingen in het MOMSTER project? Vul dan dit formulier in!
Wie zijn wij?
![]() |
![]() |
![]() |